Zwangerschap en vliegen

Omdat we met verschillende luchtvaarmaatschappijen vliegen, is het moeilijk om een eenduidig advies af te geven met betrekking tot zwangerschap en vliegen. Turkije.nl hanteert als algemene regel, dat het niet verstandig is om te vliegen na de 30ste week van uw zwangerschap. Hieronder vindt u algemene informatie over vliegen tijdens de zwangerschap:

Vliegen met een zwangere buik kan net zo lang als de luchtvaartmaatschappijen het toelaten. Dat wil zeggen, als je geen medische indicatie hebt waarbij vliegen wordt afgeraden. De meeste airlines nemen zwangere vrouwen niet later dan tot de 31ste, soms tot de 32ste week van de zwangerschap mee. Dit om het risico van een bevalling in het vliegtuig te minimaliseren. Wanneer je een opvallend grote buik hebt, kunnen luchtvaartmaatschappijen vragen naar je zwangerschapsverklaring, een papiertje waarop de duur van je zwangerschap vermeld staat. Veel luchtvaartmaatschappijen vragen vanaf de 30ste week om een zwangerschapsverklaring. Vraag de vroedvrouw om zo'n verklaring en zorg dat je hem bij je hebt bij het inchecken. De verklaring mag bij het inchecken niet ouder zijn dan een week.

Als je zwanger bent heb je eerder last van opgezette benen en voeten dan normaal. Vraag een stoel met extra beenruimte, zodat je je benen af en toe kunt strekken. Maak zo vaak mogelijk een wandelingetje door het vliegtuig om de bloedsomloop te stimuleren. Bevestig de veiligheidsriem laag onder je buik rond het bekken. Drink veel tijdens de vlucht, want te veel vochtverlies kan schadelijk voor de vrucht zijn. Veel drinken en blijven bewegen zijn overigens ook essentieel om trombose te helpen voorkomen, iets waarvoor bij zwangeren een verhoogd risico bestaat. Een andere reden om veel te drinken en te bewegen is het voorkomen van constipatie, ook een typische zwangerschapskwaal. Kies voor een plaats in het -niet roken-gedeelte. Een rokerige atmosfeer is niet te harden als je zwanger bent.

Send Whatsapp Message