Turkije snelst groeiende economie in Europa
Turkije kent in Europa momenteel de snelst groeiende economie. Daar waar de crisis de andere landen in Europa hard geraakt heeft en waar de landen nog steeds het dal niet te boven zijn gekomen, heeft Turkije geen hinder ondervonden van de crisis. Integendeel zelfs, want het land floreert als nooit tevoren. De eerste inzet daartoe werd al decennia geleden gecreëerd met de opkomst van het toerisme. In de jaren 2010 en 2011 is de economie in Turkije gegroeid met meer dan negen en meer dan acht procent. Buiten de landen van Europa bleef alleen China daarmee voor op Turkije.

Groei van economie in Turkije in 2014
De jaren 2010 en 2011 waren voor de economie in Turkije fantastische jaren en in het jaar 2012 heeft deze enorme groei zich enigszins gestabiliseerd. Er zijn echter ook verwachtingen voor dit jaar dat Turkije nog altijd de snelst groeiende economie in Europa is met een verwachte verdere groei. Er wordt al enkele jaren fors geïnvesteerd door Turkije en ook nu nog zijn er plannen om langlopende investeringen te gaan doen in verschillende sectoren, zoals de energiesector en de infrastructuur. De economie mag dan vorig jaar wat minder hard zijn gegroeid, maar de verwachtingen voor de toekomst zijn groot. De verminderde groei in 2012 is mede ingegeven doordat het renteniveau is verhoogd om de oververhitting op economisch gebied tegen te gaan.

 

Sterke prestaties op exportgebied
Een van de zaken waarin Turkije het goed heeft gedaan is het versterken van de prestaties op het gebied van de export. De financiële positie van de overheid is onder controle en daardoor komt de economie in Turkije steeds verder in balans met een nog verdere te verwachten groei. Naast de groei van de export is het handelstekort afgenomen en bovendien is er tegenwoordig ook sprake van een meer duurzame groei van de economie in Turkije.