Al 30 jaar de Turkijespecialist  Winnaar Reisgraag Awards 2019 & 2021 Lid Garantiefonds  Laagsteprijsgarantie  GeldTeruggarantie Gratis Annuleren


 

Bekijk alle Side Hotels>


 


 

Algemene Informatie over Side

Side is dé vakantiebestemming voor mensen die op zoek zijn naar een betaalbare zon, zee en strand vakantie in een schitterende omgeving. Side heeft prachtige lange zandstranden, waar u optimaal van de Turkse zon zult genieten. Veel resorts in Side hebben een privéstrand, speciaal voor hun hotelgasten. Aan de oostkant van Side vindt u eenlang zandstrand. Dit strand is populair bij gezinnen met jonge kinderen, omdat het geleidelijk afloopt en daarom zeer geschikt is voor kleine kinderen die in de zee willen spelen. Aan de westkant ligt een smaller zandstrand dat helemaal doorloopt naar Antalya. Op beide stranden zult u genieten van het schitterende uitzicht over zee en het heerlijke weer.

En Side heeft nog veel meer te bieden, want Side is ook één van meest historische badplaatsen aan de Turkse kust. U hoeft slechts door het oude centrum van Side te wandelen om de meest indrukwekkende overblijfselen uit de Romeinse en Griekse tijd te bewonderen. Zo kunt u bij het Apollo theater bij zonsondergang fantastische vakantie foto's maken! Maar ook de oude stadspoort van Side is een bezoekje waard. Het oude centrum van Side ligt op een landtong, waardoor u vanaf de terrasjes een mooi uitzicht heeft.

In het nieuwe centrum van Side kunt u heerlijk winkelen, of restaurants, café's, bars en disco's bezoeken. Want Side staat natuurlijk ook bekend om haar gezellige uitgaansleven. Voor een veelzijdige zon, zee en strand vakantie is uw ideale vakantie bestemming Side!

Side staat garant voor een heerlijke vakantie in de zon! Voor een echte zon, zee en strand vakantie hoeft u helemaal niet ver en duur te vliegen. Binnen enkele uren bent u op uw vakantie bestemming in Side. Want hier is het van april tot oktober zomers weer. Side kent veel zonuren en weinig neerslag, door het warme zeeklimaat. En ook in de wintermaanden is het nog heerlijk aangenaam in Side, bijvoorbeeld voor een comfortabele overwinter vakantie.

 

Inhoudsopgave:

 

 

Het klimaat in Side
 
Side staat garant voor een heerlijke vakantie in de zon! Voor een echte zon, zee en strand vakantie hoeft u helemaal niet ver en duur te vliegen. Binnen enkele uren bent u op uw vakantie bestemming in Side. Want hier is het van april tot oktober zomers weer. Side kent veel zonuren en weinig neerslag, door het warme zeeklimaat. En ook in de wintermaanden is het nog heerlijk aangenaam in Side, bijvoorbeeld voor een comfortabele overwinter vakantie.

Turkse Rivièra

 

jan.

feb.

mrt.

apr.

mei

jun.

jul.

aug.

sep.

okt.

nov.

dec.

Dagtemperatuur in C

12

13

18

23

26

28

30

29

27

23

18

14

Zonne-uren per dag

4

6

7

9

11

12

13

12

11

9

7

5

Dagen met neerslag

11

9

6

4

3

1

1

1

1

4

5

11

De aangegeven temperaturen zijn gemiddelde temperaturen en kunnen derhalve afwijken. U kunt hier geen rechten aan ontlenen.

 

Hoofdstad
 

De hoofdstad van Turkije ligt op ongeveer 375 kilometer van de badplaats Side. In Ankara vindt u het politieke centrum van het land en ook de meeste universiteiten. Toch is Ankara, met ongeveer 5 miljoen inwoners, niet de grootste stad van Turkije. Dat is namelijk Istanbul, met ruim 13 miljoen inwoners. Istanbul is ook het economisch centrum van het land. Ankara is sinds 1923 de hoofdstad van Turkije, nadat de Turkse heerser Atatürk de stad in 1919 aanwees als zijn woonplaats en een paar jaar later als hoofdstad, wat het nog altijd is. De hoofdstad Ankara ligt in het centrum van Turkije, in de gelijknamige provincie Ankara. Het continentale steppeklimaat, met strenge winters en warme, droge zomers, maakt het weer hier heel anders dan in de badplaats Side, waar een warm zeeklimaat de temperatuur het gehele jaar door aangenaam maakt.

 

Tijdverschil
 

In Side is het tijdsverschil met Nederland het hele jaar door één uur. Het is tijdens uw vakantie in Side dan ook één uur later dan in Nederland. Het tijdsverschil blijft het hele jaar gelijk omdat Turkije dezelfde zomer- en wintertijd heeft als Nederland, voor heel Turkije, zo ook in Side.

 

Taal
 

In Turkije is de voertaal Turks, ook langs de kust. Maar in de populaire badplaatsen zoals Side, zult u merken dat u zich ook prima redt met bijvoobreeld Duits en Engels. Een groot deel van het personeel in de grote hotels in Side spreekt verschillende talen, waardoor communiceren eigenlijk geen probleem is. U kunt altijd terecht bij het gastvrije personeel met uw vragen. Waarschijnlijk leert u nog een paar woordjes Turks tijdens uw vakantie in Side. De Turkse woorden “Hos geldiniz” zult u zich in ieder geval snel eigen maken, want het betekent 'hartelijk welkom'! Dit zult u vaak horen in het vriendelijke Side.

 

Geldzaken
 

In het toeristische Side kunt u uw geldzaken eenvoudig regelen. Op veel plekken vindt u een pinautomaat, met maestro logo, waar u eenvoudig geld kunt opnemen. De munteenheid in Turkije is de (nieuwe) Lira. Ook aan de Turkse kust, waaronder in Side, is het munteenheid de nieuwe Lira. Toch kunt u in sommige horecagelegenheden in Side ook betalen met euro's. Dit is echter niet altijd mogelijk, dus houdt u er rekening mee dat u niet altijd in winkels en horecagelegenheden kunt betalen met euro's, of zelfs kunt pinnen. Dan is het erg handig om contante Lira's op zak te hebben. Dit geldt oook voor bijvoorbeeld de dolmus bus of een fooi. Mocht u geld willen omwisselen, dan raden wij u aan om dit te doen bij het wisselkantoor of op het vliegveld bij aankomst. De banken in Side zijn geopend van maandag tot en met vrijdag, van 8.30u tot 12.00u en van 13.30u tot 17.00u.

Fooien
 

Een fooi geven is heel gebruikelijk in Turkije, net als in Nederland. Dus mocht u een fooi willen geven tijdens uw vakantie in Side, dank unt u dat gerust doen, bijvoorbeeld in horeca gelegenheden. U kunt dan bijvoorbeeld 10% van het betaalde bedrag als richtlijn nemen. Mocht u de chauffeur of de kamerjongen tijdens uw vakantie in Side een fooi willen geven, dan kunt u bijvoorbeeld denken aan € 1,00 fooi. Zo zit u altijd goed wanneer u een fooi geeft tijdens uw vakantie in Side.

 

Voltage
 

Op vakantie in Side wilt u ongetwijfeld de lader van uw mobiele telefoon gebruiken, of van uw videocamera. In Side is dat geen probleem, want aan de Turkse kust wordt, net als in Nederland, een voltage van 220 Volt gebruikt. Ook zijn de stekkers gelijk aan de stekkers in Nederland, zo dat u eenvoudig uw eigen elektronische apparatuur kunt gebruiken tijdens uw vakantie in Side. Gaat u daarentegen bijvoorbeeld naar Istanbul, dan heeft u echter wel een verloopstekker nodig. Hier gebruikt men een voltage van 110 Volt. Maar op vakantie aan de Turkse kust in Side kunt u gerust uw eigen stekkers gebruiken.

 

Drinkwater
 

In een warm klimaat is voldoende water drinken altijd belangrijk. In Side, waar het in de zomermaanden echt warm kan zijn, is dit extra belangrijk, om uitdroging te voorkomen. Tijdens uw vakantie in Side kunt u overal goedkope flesjes drinkwater kopen. Er wordt namelijk afgeraden om het kraanwater in Side en de andere badplaatsen aan de Turkse kust te drinken, vanwege de zuivering met chloor. Het  kraanwater in Side is daardoor niet goed voor de gezondheid. U kunt de flesjes drinkwater eigenlijk overal kopen, zowel in het hotel als in iedere winkel. Deze flessen zijn er in diverse hoeveelheden, voor onderweg, of voor op uw hotelkamer in Side. Met minstens twee liter drinken per dag blijft u in een goede conditie tijdens uw vakantie in Side.

 

Turkije culinair
 

Tijdens uw vakantie in Side zult u zeker genieten van de heerlijke Turkse keuken. De Turkse koffie met zoetigheden, kruidige lamsvlees gerechten, Turkse hapjes en vers fruit. Wist u dat de Turkse keuken behoort tot de top vijf van beste keukens ter wereld? Daar kunt u in Side heerlijk van genieten, in één van de vele restaurants en in het buffetrestaurant van uw hotel waar de koks u iedere dag verrassen met hun gerechten. De Turkse veelzijdige keuken heeft zowel oriëntaalse als westerse invloeden, omdat Turkije op beide continenten ligt. Gaat u traditioneel Turks dineren in Side, dan begint het diner met de Meze; kleine voorgerechten bestaande uit gegrilde visjes, salades, calamares of Borek, een opgerold bladerdeeg hapje met kaas en kruiden. Probeert u ook eens een Raki, de Turkse variant van de Griekse Ouzo. Geniet van de heerlijke Turkse keuken in het restaurant van uw hotel tijdens uw vakantie in Side!

 

Mobiele telefonie
 

Waarschijnlijk neemt u uw mobiele telefoon mee wanneer u op vakantie gaat naar Side. U bent dan gemakkelijk bereikbaar voor de thuisblijvers en u kunt in geval van nood zelf ook eenvoudig bellen. Dat is een geruststellend idee. In Side zalbellen met uw mobiele telefoon gemakkelijk gaan, want alle mobiele netwerken zijn daar beschikbaar. Uw mobiele telefoon kiest automatisch het netwerk waar u een contract mee heeft. Zodra de naam van deze aanbieder op het scherm verschijnt, kunt u bellen en gebeld worden in Side. Houdt u er echter wel rekening mee dat de kosten voor mobiel bellen in het buitenland wel hoger zijn dan binnen Nederland bellen. Wij raden u dan ook aan om uw voice mail uit te zetten. Zo voorkomt u dat uw kosten ongemerkt hoger zijn dan verwacht. Ook de kosten van mobiel internet gebruik zijn vele malen hoger dan binnen Nederland. Om te voorkomen dat uw mobiele telefoon zelf gaat zoeken naar beschikbare internetverbindingen, kunt u bijvoorbeeld de data-roaming uitzetten voor u Nederland verlaat. Zo komt u niet voor onverwachte kosten te staan, na een onbezorgde vakantie in Side!

Reisdocumenten
 

Als u op vakantie gaat naar Side heeft u een geldig paspoort of identiteitskaart nodig, welke geldig is tot 6 maanden na de terugkomst datum. Als u paspoort of identiteitskaart niet lang genoeg geldig is, vraag dan tijdig voor uw vakantie naar Antalya een nieuwe aan. Soms kan het even duren voor uw paspoort klaar is. Bent u in bezit van een paspoort uit een ander land dan de Benelux, dan is het verstandig om even contact op te nemen met het Turkse Consulaat, ruim voor vertrek naar Antalya. Reizigers uit de Benelux hebben ook een visum nodig. 

 

E-visum Turkije
In 2014 zal het visum voor Turkije volledig elektronisch worden (E-visum). U dient het visum (een E-visum) vooraf aan te schaffen via de website van het Turkse Ministerie, te weten www.evisa.gov.tr. De betaling is voor alsnog alleen met credit card mogelijk. 
Dit visum dient u te printen en mee te nemen op uw reis naar Turkije. Let er op dat de naam wordt gebruikt, zoals die in het paspoort staat. Het voordeel van het E-visum is dat u niet meer in de rij hoeft te staan en direct door kan lopen naar de paspoort controle. De kosten van het Evisum bedragen $20, - (ca. €15, - , afhankelijk van de koers van de dollar). Er zijn ook andere websites die hetn visum voor Turkije aanbieden en verzorgen, maar daar kunnen hoge bijkomende kosten aan verbonden zijn.
Het Turkse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft - na aandringen door onder andere de reisbranche - bekend gemaakt dat het visum bij binnenkomst in Turkije nog verkrijgbaar zal zijn tot 1 november 2014. Daarnaast worden maatregelen genomen om het verkrijgen van het E-visum toegankelijker te maken. De kosten van het visum op de luchthaven bij aankomst zal echter hoger zijn, te weten €25, - per visum.

Turks Consulaat
 

Mocht u vóór of na vertrek naar uw vakantie in Side het Turkse Consulaat nodig hebben, dan kunt u terecht bij het Turkse Consulaat in Rotterdam of in Deventer.  U kunt het beste van te voren even bellen voor de actuele openingstijden en voor een eventuele afspraak.

Turks Consulaat Rotterdam

Westblaak 2

3012 KK Rotterdam

Tel.: 010 - 201 2000 

Email: rotterdam@turkishconsulate.nl

 

Turks Consulaat Deventer

Keizerstraat 8

7411 HG Deventer

Tel.: 0570 - 619 481 

Email: deventer@turkishconsulate.nl

 

 

Vaccinaties
 

Als u op vakantie gaat naar Side, wilt u weten of u vaccinaties nodig heeft voor uw verblijf aan de Turkse kust. Wanneer u korter dan 3 maanden naar Side op vakantie gaat, zijn vaccinaties eigenlijk niet nodig. Het is dan ook niet verplicht. Malaria komt ook niet voor aan de Turkse kust, dus preventieve malaria medicatie hoeft u ook niet te gebruiken tijdens uw Side vakantie. Gaat u echter langer dan drie maanden op vakantie in Side of elders in Turkije, of gaat u avontuurlijk reizen door Turkije, dan zijn vaccinaties zeker een overweging. U kunt dan denken aan DTP (difterie, tetanus en polio), hepatitis A (besmettelijke geelzucht), hepatitis B, buiktyfus en rabiës (hondsdolheid). Neem voor informatie over vaccinaties tijdens uw vakantie naar Side contact op met uw arts of een GGD bij u in de buurt. Gaat u minder dan drie maanden op vakantie, dan hoeft u zich geen zorgen te maken over vaccinaties in Side.

 

Turkse geschiedenis
 

Wie Side zegt, zegt niet alleen zon, zee en strand, maar vooral ook een rijke culturele geschiedenis. Als u tijdens uw vakantie een dagje het oude centrum van Side bezoekt, komt u diverse indrukwekkende bezienswaardigheden tegen. De Apollo tempel, de oude stadspoort, het theater van Side en de Agoratempel zijn overblijfselen uit de Griekse en Romeinse tijd, want al ver vóór de jaartelling was Side een belangrijke havenstad. Dat ziet u duidelijk terug in de huidge stad, waar de bezienswaardigheden nog in een goede staat zijn.

De Turkse geschiedenis heeft vele machtswisselingen door de eeuwen heen gekend. Talrijke volkeren hebben zich in Turkije gevestigd. Zo maakte Turkije deel uit van het Griekse rijk. De Griekse schrijver Homerus beschreef diverse gebeurtenissen die zich op het huidige Turkse gebied afspeelden, zoals de verhalen over Odysseus. Vanaf de 2e eeuw behoorde het gebied dat wij nu Turkije noemen tot het Romeinse rijk. Vooral de sporen van de Romeinse overheersing zijn nog altijd overal terug te vinden. In de bekende badplaatsen, met name bij Side, zijn er vele overblijfselen uit de Griekse en uit de Romeinse tijd. Tijdens uw vakantie aan de Turkse kust kunt u op diverse plekken aquaducten, tempels en amifitheaters bezichtigen. Na de Sjeltsjoekse leiders, de Byzantynen en de kruisvaarders, stichtten de Turken in de 12e eeuw het Ottomaanse rijk. De Turkse leider Atatürk stichtte in 1923 de Republiek Turkije. Turkije een zeer rijke en diverse culturele historie.

 

Cultuur en religie
 

Als u op vakantie gaat naar Side, maakt u zeker kennis met de vriendelijke Turkse cultuur. Gastvrijheid is heel belangrijk in Turkije. Overal wordt u een glaasje thee aangeboden, zelfs in winkeltjes waar u midden in de onderhandelingen zit! Het wordt op prijs gesteld wanneer u dit aanneemt, want het is immers een teken van hartelijkheid. Vrienden en familie zijn belangrijk in de Turkse cultuur. Gezellig samenzijn buiten, tot laat in de avond, is heel gewoon. In Side zijn de winkels daarom meestal tot laat open. Een warm onthaal, dat maakt u in Side zeker mee! Daarbij kan een ogenschijnlijk verhitte discussie op straat, net zo gemakkelijk een goed gesprek over het weer zijn. Als u open staat voor de Turkse cultuur en gewoontes zult u er zeker van genieten.

Wie de kunst van het onderhandelen wil leren, kan zeker in Turkije terecht. Als u souvenirs gaat kopen tijdens uw vakantie naar Side, zult u merken dat onderhandelen en afdingen in Turkije heel gewoon zijn. Het wordt eigenlijk zelfs wel van u verwacht. Want hoewel onderhandelen in Nederland niet zo gebruikelijk is, is het in Turkije gewoon een goed gesprek over de prijs. De prijs van levensmiddelen ligt wel vast, maar als u souvenirs gaat kopen kunt u veel plezier beleven aan de kunst van het onderhandelen, wellicht onder het genot van een heerlijk glaasje appelthee.

De hoofdreligie van Turkije is de Islam. Turkije is een seculiere staat, wat betekent dat religie en wetgeving gescheiden zijn. Hoewel het merendeel van de bevolking Islamitisch is, zijn er ook andere religies. De beleving van het geloof kan per streek en bevolkingsgroep in Turkije sterk verschillen, want Turkije kent een grote religieuze diversiteit. Juist in de kust streken, waar toerisme al jaren een belangrijke rol speelt, zijn de verschillenen tussen bijvoorbeeld Nederland en Turkije niet zo groot, zo ook in het westerse Side.

Send Whatsapp Message