Over Turkije

Inhoudsopgave:

Vakantie Turkije

Turkije is één van de populairste vakantie bestemmingen onder Nederlandse toeristen. En dat is niet voor niets, want aan de kust van Turkije is het bijna het hele jaar door perfect weer voor een zon, zee en strandvakantie! Geen urenlange vliegreizen naar dure, verre oorden, maar voordelig en snel naar Turkije. In Turkije heeft u een grote keuze vakantiebestemmingen, langs de hele Turkse kust, zoals Alanya, Antalya, Side en Bodrum. Iedere badplaats heeft zijn eigen karakter, maar overal vindt u de mooie hotels en luxe all inclusive resorts, waar Turkije bekend om staat. Deze liggen meestal dichtbij zee, zodat u optimaal van het strand kunt genieten. De kust van Turkije kent kilometers lange zandstranden, die van alle gemakken zijn voorzien. Ook met kinderen is Turkije de ideale vakantie bestemming, want de meeste stranden lopen geleidelijk af. In de all inclusive resorts in Turkije is er vaak een gezellige kinderclub, waar kinderen heerlijk kunnen spelen. Turkije is een kindvriendelijk land, dat kinderen overal hartelijk ontvangt. Dat merkt u ook aan de vele faciliteiten in de hotels in Turkije.

De kust van Turkije is adembenemend mooi. De heldere zee, de schitterende stranden en prachtige natuur maken Turkije ook tot een bijzonder vakantie land. Langs een groot deel van de Turkse kust ligt het indrukwekkende Taurusgebergte, waar u mooie wandeltochten en excursies kunt maken. Er zijn prachtige watervallen en bijzondere natuurverschijnselen aan de kust van Turkije, zoals het 'katoenen kasteel' van Pamukkale. Turkije is een transcontinentale staat, die zowel in Azië als in Europa ligt. De Aziatische en Europese invloeden merk je allerlei aspecten in Turkije, zoals de Turkse keuken, de cultuur en de muziek. Een veelzijdig vakantie land, dat is Turkije!

Het klimaat van Turkije
 

Turkije kent een heel divers klimaat. Aan de zuidelijke Turkse kust heerst een warm zeeklimaat. Dit zorgt al vanaf het vroege voorjaar voor prachtig zomers weer. Zo kunt u al in mei genieten van een heerlijke zon, zee en strand vakantie in Turkije, waarbij er tot en met oktober weinig neerslag valt. Veel zon-uren staan garant voor vele heerlijke dagen op het strand of aan het zwembad van uw hotel aan de kust van Turkije.In de wintermaanden kan het aan de kust van Turkije wel wat afkoelen, maar het blijft met 14 graden eigenlijk altijd aangenaam. 

Elders in Turkije kan het echter in de winter behoorlijk koud zijn. Het oosten van Turkije heeft een landklimaat met hele warme zomers en zeer koude winters. Hier kan ook veel sneeuw vallen. Het zuid oosten is echter extreem droog en zelfs woestijnachtig. Voor echt vakantie weer gaat u dus naar de kust van Turkije.

Bestemmingen
 

Turkije heeft langs de hele kust gezellige badplaatsen voor een onbezorgde vakantie. Hele bekende bestemmingen in Turkije zijn natuurijk Alanya en Antalya, maar er zijn nog veel meer leuke badplaatsen, die allemaal hun eigen kenmerken hebben. Zo kunt u kiezen voor de Turkije vakantie die het beste bij u past! De kust van Turkije bestaat uit de Egeïsche kust in het zuid westen van Turkije, aan de kant van Bulgarije. De Egeïsche kust loopt over in de Lycische kust en vervolgens in de Middellandse zee kust, die helemaal doorloopt tot aan buurland Syrië. Aan de Egeïsche kust in Turkije vindt u het bruisende Kusadasi en het mondaine Bodrum, ook wel bekend als het Turkse St. Tropez. Aan de Lycische kust in Turkije liggen Marmaris en Fethiye. Dit is een prachtige kust, met schitterende baaien en pijnboombossen. Aan de daarop volgende Middellandse Zee kust in Turkije vindt u Kemer, Antalya, Belek, Side en Alanya. Dit heet ook wel de Turkse rivièra, want het is hier prachtig weer. Het aangrenzende Taurusgebergte maakt deze kust van Turkije ook bijzonder fraai.

Bezienswaardigheden
 

Turkije staat garant voor een perfecte zon vakantie, met haar prachtige stranden en schitterende hotels. Maar wist u dat Turkije ook veel indrukwekkende bezienswaardigheden heeft? Wilt u er tijdens uw Turkije vakantie een dagje op uit? Dan regelt u eenvoudig in uw hotel de leukste excursies naar de bezienswaardigheden van Turkije. Vanuit Kusadasi en Bodrum aan de Egeïsche kust kunt u bijvoorbeeld de oude Griekse stad Efese bezoeken. Dit is één van de grootste opgravingen uit de Griekse oudheid in Turkije. Al ver voor onze jaartelling zetten de Grieken hier enorme bouwwerken neer, zoals de tempel van Artemis. Vanuit deze badplaatsen en Marmaris in Turkije kunt u ook een bezoek brengen aan het 'katoenen kasteel' van Pamukkale, een bijzonder natuurverschijnsel. Hier hebben zich kalkterrassen gevormd, met helderblauw kalkhoudend water. Pamukkale is niet alleen schitterend om te zien, het water zou ook genezend kunnen werken. Dichtbij Pamukkale bevindt zich de oude stad Hiërapolis. De opgravingen van deze Romeinse stad in Turkije zijn goed bewaard gebleven. U ziet hier een Romeins theater, een tempel en tussen de opgravingen kunt u zwemmen in de natuurlijke warmtebronnen. Een andere belangrijke oude Romeinse stad in Turkije is Aspendos, vlakbij  Side en Antalya. Van deze stad is vooral het theater mooi behouden. Er worden nog altijd opera's en andere uitvoeringen gehouden.

Wilt u nog meer natuur bewonderen aan de kust van Turkije? Bezoek dan eens de prachtige Düden watervallen. Deze bestaat uit twee delen, waarvan de lagere Düden waterval in zee stort, bij het strand van Lara in Antalya. Ook nabij Antalya in Turkije ligt de Kursunluwaterval, voor ongerept natuurschoon. Side neemt een aparte plaats in voor bezienswaardigheden in Turkije. In het oude centrum van Side komt u namelijk diverse bezienswaardigheden gewoon tegen tijdens een stadswandeling. Het oude Apollo theater uit de Romeinse tijd is wereldberoemd. Vooral tegen de avond is dit ook een perfecte plek voor mooie vakantie foto's van uw vakantie in Turkije.

Hoofdstad
 

Turkije heeft een hoofdstad met ongeveer 5 miljoen inwoners, Ankara. Deze hoofdstad ligt iets ten westen van het centrum van Turkije. Hoewel Ankara de hoofdstad is, is het niet de grootste stad van Turkije. Dat is namelijk Istanbul, met ruim 13 miljoen inwoners. Istanbul is ook het economische centrum van het land, maar Ankara is de politieke hoofdstad van Turkije. Dat is het al sinds 1923, toen de Turkse leider Atatürk de stad aanwees als hoofdstad. In Ankara in centraal Turkije heerst een steppeklimaat, met strenge winters en warme, droge zomers. Hier is het klimaat heel anders dan aan de aangename kust van Turkije.

Tijdsverschil
 

Turkije heeft een tijdsverschil van slechts één uur met Nederland. Dit tijdsverschil in Turkije blijft het hele jaar door gelijk, want Turkije hanteert ook winter- en zomertijd, net als Nederland. Het is in Nederland een uur vroeger dan in Turkije.

Geldzaken
 

Turkije is niet alleen een perfect zonnig vakantie land, u gaat ook onbezorgd op vakantie, want in Turkije regelt u uw geldzaken heel eenvoudig. Vooral aan de kust van Turkije bent u van alle gemakken voorzien. In iedere badplaats vindt u overal pinautomaten, waar u gemakkelijk geld kunt pinnen. Zo hoeft u zich tijdens uw vakantie in Turkije geen zorgen te maken over geldzaken. Het is wel handig om tijdens uw Turkije vakantie contant Turks geld te hebben. U kunt namelijk niet in alle winkels en horeca gelegenheden met pin betalen. Ook voor de dolmusbus, een taxi of een fooi is contant geld handig. In Turkije betaalt u met de Turkse Lira. U wisselt uw euro's om voor Turkse Lira's bij de bank, bij een wisselkantoor of op het vliegveld bij aankomst in Turkije. De banken in Turkije zijn alle werkdagen geopend.

Fooien geven is in Turkije heel gebruikelijk, bijvoorbeeld in een horeca gelegenheid, aan een chauffeur of kamermeisje. Als u tijdens uw Turkije vakantie een fooi wilt geven kunt u in horecagelegenheden ongeveer 10% van het betaalde bedrag aanhouden. Voor een fooi aan bijvoorbeeld de chauffeur kunt u denken aan € 1,00 fooi. Dat wordt zeker op prijs gesteld tijdens uw vakantie in Turkije.

Mobiele telefonie
 

Tijdens uw vakantie in Turkije wilt u vast en zeker uw mobiele telefoon meenemen. Dat is wel zo gemakkelijk, om de thuisblijvers te bereiken. Ook kunnen zij u in geval van nood eenvoudig vinden. In Turkije is het gebruik van uw mobiele telefoon geen probleem, vooral langs de kust van Turkije. Want hier heeft u vrijwel overal bereik. Uw mobiele telefoon kiest zelf het netwerk in Turkije waar u een contract mee heeft. Let echter wel op! Want de kosten voor mobiel bellen in Turkije zijn vele malen hoger dan binnen Nederland.  Wilt u niet dat deze kosten onverwacht veel hoger zijn? Zet dan uw voice mail uit, zodat u niet onopgemerkt kosten maakt. Hetzelfde geldt voor de kosten van mobiel internet gebruik in Turkije op uw smartphone. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld de dataroaming uitzetten. Daarmee voorkomt u dat uw telefoon zelf gaat zoeken naar internetverbindingen en komt u niet achteraf voor verrassingen te staan.

Uw mobiele telefoon opladen is ook geen probleem in Turkije. Want Turkije heeft ook een voltage an 220 Volt, net als in Nederland. Ook zijn de stekkers in Turkije en Nederland gelijk, waardoor u geen verloopstekker nodig heeft. Dus ook uw föhn, elektrische tandenborstel of video camera adaptor kunt u zonder problemen gebruiken tijdens uw vakantie in Turkije.

Turkije culinair
 

Houdt u van lekker eten? Dan zit u goed met een vakantie naar Turkije! Want wist u dat de Turkse keuken tot één van de top vijf beste keuken van de wereld behoort? Laat u verrassen tijdens uw vakantie naar de kust van Turkije. Omdat Turkije een transcontinentale staat is, het ligt zowel in Europa als Azië, heeft Turkije een bijzondere keuken met invloeden uit beide continenten. Oosterse kruidige gerechten worden gecombineert met de Europese keuken. Aan de kust van Turkije maakt vis natuurlijk ook een belangrijk deel uit van de Turkse gerechten. Een typisch Turks diner begint met de Meze, kleine voorgerechten als gegrilde visjes, bladerdeeg hapjes of salades. U maakt ook zeker kennis in Turkije met de Raki, een Turkse variant van de Griekse Ouzo.

Genoeg water drinken is natuurlijk altijd belangrijk, maar des te meer tijdens uw vakantie in Turkije. U kunt aan de kust van Turkije overal goedkope flesjes drinkwater kopen. Wij raden u ook aan om deze flesjes drinkwater te gebruiken, in plaats van kraanwater. Dit kunt u beter niet drinken, vanwege de zuivering met chloor. Het is niet goed voor uw gezondheid. Gelukkig kunt u overal goedkope flesjes drinkwater kopen tijdens uw vakantie in Turkije.

Reisdocumenten
 

Als u op vakantie gaat naar Alanya heeft u een paspoort of identiteitskaart nodig. Deze moet geldig zijn tot 6 maanden na de terugkomst datum. Als u paspoort of identiteitskaart niet lang genoeg geldig is, vraag dan tijdig voor uw vakantie naar Alanya een nieuwe aan. Soms kan het even duren voor uw paspoort klaar is. Bent u in bezit van een paspoort uit een ander land dan de Benelux, dan is het verstandig om even contact op te nemen met het Turkse Consulaat, ruim voor vertrek naar Alanya. Reizigers uit de Benelux hebben ook een visum nodig. 

E-visum Turkije
In 2014 zal het visum voor Turkije volledig elektronisch worden (E-visum). U dient het visum (een E-visum) vooraf aan te schaffen via de website van het Turkse Ministerie, te weten www.evisa.gov.tr. De betaling is vooralsnog alleen met credit card mogelijk. Dit visum dient u te printen en mee te nemen op uw reis naar Turkije. Let er op dat de naam wordt gebruikt, zoals die in het paspoort staat. Het voordeel van het E-visum is dat u niet meer in de rij hoeft te staan en direct door kan lopen naar de paspoort controle. 

De kosten van het Evisum bedragen $20, - (ca. €15, - , afhankelijk van de koers van de dollar). Er zijn ook andere websites die het visum voor Turkije aanbieden en verzorgen, maar daar kunnen hoge bijkomende kosten aan verbonden zijn. Het Turkse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft - na aandringen door onder andere de reisbranche - bekend gemaakt dat het visum bij binnenkomst in Turkije nog verkrijgbaar zal zijn tot 1 november 2014. Daarnaast worden maatregelen genomen om het verkrijgen van het E-visum toegankelijker te maken. De kosten van het visum op de luchthaven bij aankomst zal echter hoger zijn, te weten €25, - per visum.

Turks Consulaat Rotterdam

Westblaak 2

3012 KK Rotterdam

Tel.: 010 - 201 2000 

Email: rotterdam@turkishconsulate.nl

 

Turks Consulaat Deventer

Keizerstraat 8

7411 HG Deventer

Tel.: 0570 - 619 481 

Email: deventer@turkishconsulate.nl

Vaccinaties
 

Voor uw vakantie naar Turkije heeft u geen vaccinaties nodig. Zeker aan de Turkse kust is dit overbodig. Ook over malaria hoeft u zich in Turkije geen zorgen te maken. Gaat u echter langer dan drie maanden op vakantie naar Turkije of gaat u avontuurlijk reizen, dan zijn vaccinaties wel een overweging waard. U kunt dan denken aan DTP (difterie, tetanus en polio), hepatitis A (besmettelijke geelzucht), hepatitis B, buiktyfus en rabiës (hondsdolheid).  Neem voor informatie over vaccinaties tijdens uw vakantie naar Turkije contact op met uw arts of een GGD bij u in de buurt. Maar gaat u korter dan drie maanden en gaat u naar de kust van Turkije, dan hoeft u zich geen zorgen te maken over vaccinaties.

Geschiedenis
 

Turkije heeft een geschiedenis met veel machtswisselingen, door de eeuwen heen. Al van ver vóór onze jaartelling vestigden zich al volkeren in het gebied gewoond wat wij nu Turkije noemen. Daardoor heeft Turkije een rijke geschiedenis en cultuur. De kust van Turkije speelde daarin altijd een belangrijke rol. Voor onze jaartelling maakte Turkije deel uit van het Griekse rijk. Dat ziet u terug op diverse plekken aan de kust van Turkije, waar overblijfselen uit deze tijd staan. Vanaf de 2e eeuw behoorde Turkije tot het Romeinse rijk. De sporen van de Romeinse overheersing zijn overal terug te vinden, onder andere in Side. U ziet hier amfitheaters, aquaducten en tempels. Na de Romeinen kwamen de Sjeltsjoekse leiders, de Byzantynen, de Kruisvaarders en uiteindelijk de Turken. Zij stichtten in de 12e eeuw het Ottomaanse rijk. Het Turkse rijk zoals wij dat nu kennen is gesticht in 1923, door de Turkse leider Atatürk. Zijn afbeelding is nog steeds overal te zien in Turkije.

Cultuur en taal
 

Turkije is een zeer gastvrij land. Hier wordt u overal hartelijk ontvangen! In het hotel waar u verblijft, maar ook in de winkeltjes waar u uw souvenirs koopt. Kijkt u er niet van op als u tijdens de onderhandelingen over een souvenir een heerlijk kopje appel thee krijgt aangeboden, want ook dat is een teken van gastvrijheid. Dat het sociale leven, familie en vrienden in Turkije een belangrijke rol spelen, zult u ook zeker zien op straat. Overal staan mensen te praten met elkaar en winkels zijn dan ook vaak tot laat open in Turkije. Hier komen mensen elkaar tegen voor een praatje en nemen zij de tijd voor elkaar. En terwijl u mogelijk denkt dat er een verhitte discussie plaatsvindt, is dat veel waarschijnlijker een goed gesprek over het weer! Als u open staat voor de Turkse cultuur en gewoontes zult u er zeker van genieten tijdens uw vakantie in Turkije. Zo zult u al snel de Turkse woorden“Hos geldiniz” horen, wat betekent 'hartelijk welkom!'.

In Turkije is de voertaal Turks. Langs de kust van Turkije zult u merken dat u zich ook prima redt met Duits of Engels. In de hotels in de populaire badplaatsen van Turkije is er altijd hotelpersoneel aanwezig dat Engels of Duits spreekt.


De belangrijkste religie in Turkije is de Islam, maar er zijn ook tal vanandere religies in Turkije. Zo zijn er ook veel Christelijke Turken. Turkije is een seculiere staat. Dit betekent dat de wetgeving en religie gescheiden zijn, religie is niet van invloed op de wetgeving. De beleving van de religie is door heel Turkije heel verschillend, maar u zult merken dat de verschillen dat de verschillen met Nederland niet zo groot zijn in de kuststreek van Turkije.

Send Whatsapp Message