Al 30 jaar de Turkijespecialist  Winnaar Reisgraag Awards 2019 & 2021 Lid Garantiefonds  Laagsteprijsgarantie  GeldTeruggarantie Gratis Annuleren


 

Bekijk alle Marmaris Hotels>


 


 

Algemene Informatie over Marmaris

Het prachtige Marmaris ligt aan de westlijke zuidkust van Turkije, op de plek waar de Middellandse zee en de Egeïsche zee samenkomen. Het ligt in een kristalheldere baai, aan de Lycische kust. Bij helder weer kunt u vanaf Marmaris het Greikse eiland Rhodos zien liggen. De haven neemt een belangrijke rol in in Marmaris en het is leuk om hier rond te slenteren en te kijken naar de vele zeil- en plezierjachten die hier afmeren. Naast de haven ligt het oude 16e eeuwse citadel, dat werd gebouwd door Suleyman I.

Marmaris is de ideale vakantiebestemming voor een geslaagde zon, zee en strand vakantie. U zult heerlijk van het Turkse klimaat genieten op het Cleopatra strand of het Icmeler strand. De zee loopt geleidelijk af in Marmaris waardoor deze uitermate geschikt is voor kleine kinderen. Nabij het strand vindt u ook de vele hotels en luxe resorts. Deze liggen vaak op loopafstand van het strand en hebben een privé strand voor hun hotelgasten, waar u onbezorgd kunt genieten van de Turkse zon!

De badplaats Marmaris staat bekend om de gezelligheid. Het centrum van Marmaris is klein en bestaat uit een wirwar van kleine smalle (autovrije) straatjes. In een kwartier loop je van het toeristische centrum naar de grote bazaar in het oude centrum. Langs de boulevard vindt u veel winkels, terrasjes, bars en natuurlijk restaurants. Honderden bars en terrassen zorgen voor een gezellig nachtleven. Regelmatig worden er Turkse avonden georganiseerd met livemuziek en buikdanseressen. Verder worden er in het plaatselijke amfitheater toneelstukken en concerten uitgevoerd. Voor een gezellige en onbezorgde vakantie aan de Turkse kust, is uw ideale vakantiebestemming Marmaris!

 

Inhoudsopgave:

 

 

Het klimaat in Marmaris
 

Marmaris ligt ineen baai aan de Lycische kust. In dit westelijke deel van de Turkse zuidkust is het eigenlijk van april tot en met oktober perfect zon, zee en strand weer. Veel zon-uren en weinig neerslag kenmerken het klimaat in deze periode in Marmaris. En ook in de wintermaanden is het nog heerlijk aangenaam in Marmaris, bijvoorbeeld voor een comfortabele overwinter vakantie.

 

Lycische Kust

 

jan.

feb.

mrt.

apr.

mei

jun.

jul.

aug.

sep.

okt.

nov.

dec.

Dagtemperatuur in C

12

13

16

20

22

25

28

29

25

21

17

13

Zonne-uren per dag

5

6

7

8

9

11

12

12

10

8

6

5

Dagen met neerslag

10

8

7

5

4

2

1

1

2

4

6

10

De aangegeven temperaturen zijn gemiddelde temperaturen en kunnen derhalve afwijken. U kunt hier geen rechten aan ontlenen.

 

Hoofdstad
 

De hoofdstad van Turkije, Ankara, ligt op ongeveer 640 kilometer van de badplaats Marmaris. In Ankara vindt u het politieke centrum van het land en ook de meeste universiteiten. Ankara is echter niet de grootste stad van Turkije. Ankara heeft 5 miljoen inwoners, terwijl Istanbul maar liefst  13 miljoen inwoners heeft. Istanbul is ook het economisch centrum van het land. Toch is Ankara sinds 1923 de hoofdstad van Turkije, nadat de Turkse heerser Atatürk de stad in 1919 aanwees als zijn woonplaats en een paar jaar later als hoofdstad. Ankara ligt in het centrum van Turkije, in de gelijknamige provincie Ankara. Het continentale steppeklimaat in deze provincie, met strenge winters en warme, droge zomers, maakt het weer hier heel anders dan in de badplaats Marmaris, waar een warm zeeklimaat de temperatuur het gehele jaar door heerlijk aangenaam maakt.

 

Tijdverschil
 

Het tijdsverschil met Nederland in Marmaris is het hele jaar door één uur. Tijdens uw vakantie in Marmaris is het dan ook één uur later dan in Nederland. Dit tijdsverschil blijft het hele jaar gelijk omdat Turkije dezelfde zomer- en wintertijd heeft als Nederland, voor heel Turkije, zo ook in Marmaris.

 

Taal
 

De voertaal in Turkije is Turks, ook langs de toeristische kust zoals in Marmaris. Maar u zult merken dat u in populaire badplaatsen zoals Marmaris u zich ook prima redt met bijvoorbeeld Duits en Engels. Een groot deel van het personeel in de grote hotels in Marmaris spreekt verschillende talen, waardoor communiceren eigenlijk geen probleem is. U kunt altijd terecht bij het gastvrije personeel met uw vragen. Waarschijnlijk leert u nog een paar woordjes Turks tijdens uw vakantie in Marmaris. De Turkse woorden “Hos geldiniz” zult u zich in ieder geval snel eigen maken, want het betekent 'hartelijk welkom'! Dit zult u vaak horen in het vriendelijke Marmaris.

 

Geldzaken
 

Tijdens uw vakantie in Marmaris kunt u uw geldzaken gemakkelijk regelen. U zult overal een pinautomaat vinden in Marmaris, met een Maestro logo, waar u geld kunt opnemen. U pint dan de Turkse munteenheid de (nieuwe) Lira. Het is altijd handig om contante Lira's bij u te hebben, voor als u niet kunt pinnen, zoals in de dolmusbujes of als u een fooi wilt geven. Ook in sommige horecagelegenheden kunt u niet pinnen, dus zorg dat u altijd ook contante Lira's bij u heeft. Aan de toeristische Turkse kust zult u merken dat u op sommige plekken ook met euro's kunt betalen. Dit is echter niet altijd het geval. Als u geld wilt wisselen, dan raden wij u aan om dit te doen bij het wisselkantoor of op het vliegveld bij aankomst. De banken in Marmaris zijn geopend van maandag tot en met vrijdag, van 8.30u tot 12.00u en van 13.30u tot 17.00u.

Fooien
 

Tijdens uw vakantie in Marmaris is het heel gebruikelijk om een fooi te geven, bijvoorbeeld in horeca gelegenheden, net als in Nederland. U kunt als richtlijn 10% van het betaalde bedrag nemen. Mocht u bijvoorbeeld de chauffeur of de kamerjongen tijdens uw vakantie in Marmaris een fooi willen geven, dan kunt u bijvoorbeeld denken aan € 1,00 fooi. Zo zit u altijd goed wanneer u een fooi geeft tijdens uw vakantie in Marmaris.

 

Voltage
 

Op vakantie in Marmaris wilt u ongetwijfeld uw mobiele telefoon kunnen opladen, of uw video camera. Dat is geen enkel probleem in Marmaris.  Want aan de Turkse kust wordt, net als in Nederland, een voltage van 220 Volt gebruikt. Ook zijn de stekkers gelijk aan de stekkers in Nederland, zo dat u eenvoudig uw eigen elektronische apparatuur kunt gebruiken tijdens uw vakantie in Marmaris. Gaat u daarentegen bijvoorbeeld naar Istanbul, dan heeft u echter wel een verloopstekker nodig. Hier gebruikt men een voltage van 110 Volt. Maar op vakantie aan de Turkse kust in Marmaris kunt u gerust uw eigen stekkers gebruiken.

 

Drinkwater
 

Tijdens een vakantie in een warm klimaat is het belangrijk om voldoende water te drinken. Zo ook in Marmaris, waar het met name in de zomermaanden behoorlijk warm kan zijn. Tijdens uw vakantie in Marmaris kunt u overal goedkope flesjes drinkwater kopen. Er wordt namelijk in heel Turkije afgeraden om het kraanwater te drinken, vanwege de zuivering met chloor. Het  kraanwater in Marmaris is daardoor niet goed voor de gezondheid. U kunt de flesjes drinkwater eigenlijk overal kopen, zowel in het hotel als in iedere winkel. Deze flessen zijn er in diverse hoeveelheden, voor onderweg, of voor op uw hotelkamer in Marmaris. Met minstens twee liter drinken per dag blijft u in een goede conditie tijdens uw vakantie in Marmaris.

 

Turkije culinair
 

Een vakantie aan de Turkse kust betekent ook genieten van de heerlijke Turkse keuken! Want wist u dat de Turkse keuken behoort tot de top vijf van beste keukens ter wereld? De Turkse koffie met zoetigheden, kruidige lamsvlees gerechten, Turkse hapjes en vers fruit. Wist u  Daar kunt u op vakantie in Marmaris heerlijk van genieten, in één van de vele restaurants en in het buffetrestaurant van uw hotel. Hier verrassen de koks u iedere dag met hun veelzijdige gerechten. De Turkse keuken heeft zowel oriëntaalse als westerse invloeden, omdat Turkije op beide continenten ligt. Gaat u traditioneel Turks dineren in Marmaris, dan begint het diner met de Meze; kleine voorgerechten bestaande uit gegrilde visjes, salades, calamares of Borek, een opgerold bladerdeeg hapje met kaas en kruiden. Probeert u ook eens een Raki, de Turkse variant van de Griekse Ouzo. Geniet van de heerlijke Turkse keuken in het restaurant van uw hotel tijdens uw vakantie in Marmaris!

 

Mobiele telefonie
 

Natuurlijk neemt u uw mobiele telefoon mee wanneer u op vakantie gaat naar Marmaris. U bent dan gemakkelijk bereikbaar voor de thuisblijvers en u kunt in geval van nood zelf ook eenvoudig bellen. Dat is een geruststellend idee. Mobiel bellen is vanuit Marmaris geen enkel probleem, want alle mobiele netwerken zijn daar beschikbaar. Uw mobiele telefoon kiest automatisch het netwerk waar u een contract mee heeft. Zodra de naam van deze aanbieder op het scherm verschijnt, kunt u bellen en gebeld worden in Marmaris. Maar houdt u er echter wel rekening mee dat de kosten voor mobiel bellen in het buitenland wel hoger zijn dan binnen Nederland bellen. Wij raden u dan ook aan om uw voice mail uit te zetten. Zo voorkomt u dat uw kosten ongemerkt hoger zijn dan verwacht. Ook de kosten van mobiel internet gebruik zijn vele malen hoger dan binnen Nederland. Om te voorkomen dat uw mobiele telefoon zelf gaat zoeken naar beschikbare internetverbindingen, kunt u bijvoorbeeld de data-roaming uitzetten voor u Nederland verlaat. Zo komt u niet voor onverwachte kosten te staan, na een onbezorgde vakantie in Marmaris!

 

Reisdocumenten
 

Voor u vakantie naar Marmaris aan de Turkse kust, heeft u een geldig paspoort of een identiteitskaart nodig. Deze moeten geldig zijn tot 6 maanden na de terugkomst datum. Mocht dit niet het geval zijn, vraag dan tijdig voor uw vakantie naar Marmaris een nieuwe aan. Het kan immers even duren voor uw paspoort klaar is. Bent u in bezit van een paspoort uit een ander land dan de Benelux, dan is het verstandig om even contact op te nemen met het Turkse Consulaat, ook ruim voor vertrek naar Marmaris aan de Turkse kust. Reizigers uit de Benelux hebben ook een visum nodig. Deze is eenvoudig verkrijgbaar bij de douanier, bij aankomst op het vliegveld in Turkije. De visum kosten van 25 euro p.p. betaalt u ter plaatse in contant geld, meestal is pinnen niet mogelijk. Deze visum kosten gelden ook voor baby's en kinderen voor uw vakantie naar Marmaris.

 

Turks Consulaat
 

Mocht u vóór of na vertrek naar uw vakantie in Marmaris het Turkse Consulaat nodig hebben, dan kunt u terecht bij het Turkse Consulaat in Rotterdam of in Deventer.  U kunt het beste van te voren even bellen voor de actuele openingstijden en voor een eventuele afspraak.

Turks Consulaat Rotterdam

Westblaak 2

3012 KK Rotterdam

Tel.: 010 - 201 2000 

Email: rotterdam@turkishconsulate.nl

 

Turks Consulaat Deventer

Keizerstraat 8

7411 HG Deventer

Tel.: 0570 - 619 481 

Email: deventer@turkishconsulate.nl

 

 

Vaccinaties
 

Voor uw vakantie naar Marmaris aan de Turkse kust heeft u geen vaccinaties nodig. Vaccinaties zijn voor Turkije niet verplicht. Gaat u echter langer dan drie maanden op vakantie naar Turkije, of gaat u avontuurlijk reizen, dan zijn vaccinaties zeker een overweging waard. U kunt dan denken aan DTP (difterie, tetanus en polio), hepatitis A (besmettelijke geelzucht), hepatitis B, buiktyfus en rabiës (hondsdolheid). Neem voor informatie over vaccinaties tijdens uw vakantie naar Marmaris contact op met uw arts of een GGD bij u in de buurt. Gaat u slechts enkele weken op vakantie naar Marmaris, dan hoeft u zich geen zorgen te maken over vaccinaties. Ook malaria komt niet voor in Marmaris.

 

Turkse geschiedenis
 

Al in een ver verleden vestigden zich talrijke volkeren in Turkije, want de Turkse geschiedenis heeft vele machtswisselingen door de eeuwen heen gekend. Zo maakte Turkije deel uit van het Griekse rijk, ver vóór onze jaartelling. De Griekse schrijver Homerus beschreef diverse gebeurtenissen die zich op het huidige Turkse gebied afspeelden, zoals de verhalen over Odysseus. Vanaf de 2e eeuw behoorde het gebied dat wij nu Turkije noemen tot het Romeinse rijk. Vooral de sporen van de Romeinse overheersing zijn nog op diverse plekken langs de Turkse kust terug te vinden. In Marmaris is echter niet veel te zien van deze oude geschiedenis. Wel is bekend van Marmaris dat het boven op de Physkos is gebouwd. Deze stad werd al gesticht in 3500 vóór Christus. Na de Egyptenaren, woonden hier de Grieken, de Perzen, de Romeinen, de Byzantijnen en de Ottomanen, zoals ook in de rest van Turkije. De Turkse leider Atatürk stichtte in 1923 de Republiek Turkije. Door deze velemachtswisselingen kent Turkije dan ook een zeer rijke en diverse culturele historie.

 

 

Cultuur en religie
 

Tijdens uw vakantie in Marmaris, zult un iet alleen genieten van het Turkse klimaat, maar ook kennis maken met de vriendelijke Turkse cultuur. Gastvrijheid is heel belangrijk in Turkije. Overal wordt u een glaasje thee aangeboden, zelfs in winkeltjes waar u midden in de onderhandelingen zit! Dit is echt een teken van hartelijkheid, dus het wordt zeker op prijs gesteld wanneer u dit aanneemt. U zult de Turkse cultuur steeds beter leren kennen tijdens uw vakantie. Zo ontdekt u dat een ogenschijnlijk verhitte discussie op straat, net zo gemakkelijk een goed gesprek over het weer zijn. Als u open staat voor de Turkse cultuur en gewoontes zult u er zeker van genieten.

Wie de kunst van het onderhandelen wil leren, kan zeker in Turkije terecht. Als u souvenirs gaat kopen tijdens uw vakantie naar Marmaris, zult u merken dat onderhandelen en afdingen in Turkije heel gewoon zijn. Het wordt eigenlijk zelfs wel van u verwacht. Want hoewel onderhandelen in Nederland niet zo gebruikelijk is, is het in Turkije gewoon een goed gesprek over de prijs. De prijs van levensmiddelen ligt wel vast, maar als u souvenirs gaat kopen kunt u veel plezier beleven aan de kunst van het onderhandelen, wellicht onder het genot van een heerlijk glaasje appelthee.

De hoofdreligie van Turkije is de Islam. Turkije is een seculiere staat, wat betekent dat religie en wetgeving gescheiden zijn. Hoewel het merendeel van de bevolking Islamitisch is, zijn er ook andere religies. De beleving van het geloof kan per streek en bevolkingsgroep in Turkije sterk verschillen, want Turkije kent een grote religieuze diversiteit. Juist in de kust streken, waar toerisme al jaren een belangrijke rol speelt, zijn de verschillenen tussen bijvoorbeeld Nederland en Turkije niet zo groot, zo ook in het westerse Marmaris.

De badplaats Marmaris staat bekend om de gezelligheid. Het centrum van Marmaris is klein en bestaat uit een wirwar van kleine smalle (autovrije) straatjes. In een kwartier loop je van het toeristische centrum naar de grote bazaar in het oude centrum. Langs de boulevard vindt u veel winkels, terrasjes, bars en natuurlijk restaurants. Honderden bars en terrassen zorgen voor een gezellig nachtleven. Regelmatig worden er Turkse avonden georganiseerd met livemuziek en buikdanseressen. Verder worden er in het plaatselijke amfitheater toneelstukken en concerten uitgevoerd. Voor een gezellige en onbezorgde vakantie aan de Turkse kust, is uw ideale vakantiebestemming Marmaris!

Marmaris ligt ineen baai aan de Lycische kust. In dit westelijke deel van de Turkse zuidkust is het eigenlijk van april tot en met oktober perfect zon, zee en strand weer. Veel zon-uren en weinig neerslag kenmerken het klimaat in deze periode in Marmaris. En ook in de wintermaanden is het nog heerlijk aangenaam in Marmaris, bijvoorbeeld voor een comfortabele overwinter vakantie.

Send Whatsapp Message