Al 30 jaar de Turkijespecialist  Winnaar Reisgraag Awards 2019 & 2021 Lid Garantiefonds  Laagsteprijsgarantie  GeldTeruggarantie Gratis Annuleren


 

Bekijk alle Kusadasi Hotels>


 


 

Algemene Informatie over Kusadasi

Kusadasi is één van de populairste badplaatsen aan de Egeïsche kust, aan de westelijke zuidkust van Turkije. Het meest bekend in Kusadasi zijn haar lange zandstranden. Kusadasi heeft maar liefst drie zandstranden,  waar vele toeristen ieder jaar van het heerlijke Turkse klimaat genieten. De stranden bij Kusadasi zijn schoon en hebben hun eigen karakter. Ladies beach ligt dicht bij het centrum en is populair vanwege de gezelligheid. Terwijl Long beach met haar 18 kilometer één van de langste stranden is aan de Turkse kust. Hier vindt u altijd wel een plekje! Op het strand, met wuivende palmen, kijkt u uit over een magnifieke helderblauwe zee, voor een perfect vakantie gevoel! En Kusadasi heeft nog veel meer te bieden. Het centrum van Kusadasi is heel gezellig, met een wirwar aan smalle straatjes met winkeltjes, restaurants, café's en ook leuke disco's, vooral in de wijk Barlar Sogaki. Omdat Kusadasi niet zo groot is, kunt u gemakkelijk over al komen. En kunt u het niet lopen, dan brengt de dolmusbus u precies waar u zijn moet. Kusadasi is bekend geworden door haar haven, waar cruise schepen aanlegden voor een bezoek aan de oude Grieks/ Romeinse stad Efese. De overblijfselen van deze oude stad zijn goed bewaard gebleven en geven een goed inzicht in de geschiedenis van Turkije. Een bezoekje aan Efese is een echte aanrdare tijdens uw vakantie in Kusadasi! De haven van Kusadasi is nog altijd een gezellige plek in deze havenstad. Wilt u er nog een dagje op uit, dan kunt u ook de rust opzoeken van de natuur, bijvoorbeeld in het nabij gelegen natuurgebied Kalamaki, met bijzondere flora en fauna. Daarna keert u weer terug naar de gezellige drukte van Kusadasi!

 

 

Inhoudsopgave:

 
 
 
Het klimaat in Kusadasi
 

Wilt u zekerheid op mooi weer, maar niet ver en duur vliegen naar een trpoische bestemming? Dat hoeft ook niet, want in slechts enkele uren vliegen bent u aan de Turkse kust, waar het fantastisch vakantie weer is! gaat u op vakantie naar Kusadasi, dan heeft u zeker prachtig weer voor uw zon, zee en strand vakantie. Al vanaf april tot en met oktober is het ideaal weer, met weinig neerslag en veel zon-uren. Dus ook voor een zonnige mei of herfstvakantie zit u in Kusadasi goed! Wilt u overwinteren aan de Turkse kust? dan is Kusadasi ook een uitstekende keuze. Met een gemiddelde van 14 graden is het hier heerlijk aangenaam. Juist voor een actieve vakantei is er veel te doen in Kusadasi, bijvoorbeeld in het nabij gelegen natuur gebied Kalamaki. Hier kunt u heerlijk wandelen. Ook watersporten zijn het hele jaar door goed mogelijk in Kusadasi.

 

Egeïsche Zee

 

jan.

feb.

mrt.

apr.

mei

jun.

jul.

aug.

sep.

okt.

nov.

dec.

Dagtemperatuur in C

12

13

16

21

24

27

30

30

27

23

19

15

Zonne-uren per dag

5

6

7

8

10

12

13

12

10

8

6

5

Dagen met neerslag

10

8

7

5

4

2

1

1

2

4

6

10

De aangegeven temperaturen zijn gemiddelde temperaturen en kunnen derhalve afwijken. U kunt hier geen rechten aan ontlenen.

 

Hoofdstad
 

De hoofdstad van Turkije Ankara ligt op ongeveer 540 kilometer van Kusadasi, wanneer u gaat vliegen. De vlucht van Kusadasi naar Ankara duurt ongeveer 1 uur en 10 minuten. Neemt u de auto, dan is het 660 kilometer. Ankara ligt in het centrum van Turkije, in de gelijknamige provincie Ankara. Hier vindt u het politieke centrum van het land en ook de meeste universiteiten. Het is met haar 5 miljoen inwoners echter niet de grootste stad van Turkije. Dat is Istanbul, met maar liefst 13 miljoen inwoners. Istanbul is ook het economisch centrum van het land. Toch is Ankara sinds 1923 de hoofdstad van Turkije, nadat de Turkse heerser Atatürk de stad in 1919 aanwees als zijn woonplaats en een paar jaar later als hoofdstad. Het continentale steppeklimaat in de provincie Ankara, met strenge winters en warme, droge zomers, maakt het weer hier heel anders dan in de badplaats Kusadasi, waar een warm zeeklimaat de temperatuur het gehele jaar door aangenaam maakt.

 

Tijdverschil
 

Als u op vakantie gaat naar Kusadasi moet u rekening houden met één uur tijdsverschil met Nederland. Het is in Kusadasi één uur later dan in Nederland. Dit tijdsverschil blijft het hele jaar gelijk omdat Turkije dezelfde zomer- en wintertijd heeft als Nederland, voor heel Turkije, zo ook in Kusadasi.

 

Taal
 

In Turkije is de voertaal Turks. Maar in Kusadasi en de andere bekende badplaatsen, zult u merken dat u zich ook prima redt met bijvoorbeeld Duits en Engels. Veel van het hotel personeel in Kusadasi spreekt  Duits en Engels en zal wellicht andere talen kunnen verstaan. Zo kunt u altiijd terecht met al uw vragen. En waarschijnlijk leert u nog een paar woordjes Turks tijdens uw vakantie in Kusadasi. In ieder geval zult u zich de Turkse woorden “Hos geldiniz” snel eigen maken, want dit betekent 'hartelijk welkom'! Dit zult u vaak horen op uw vakantie aan de gastvrije Turkse kust en in Kusadasi.

 

Geldzaken
 

Als u op vakantie bent in Kusadasi kunt u uw geldzaken eenvoudig regelen. Want in alle bekende badplaatsen, zoals ook Kusadasi, vindt u op veel plekken een pinautomaat, voorzien van het maestro logo. Hier kunt u gemakkelijk geld pinnen. U pint dan de Turkse munteenheid, de (nieuwe) Lira. In de populaire badplaatsen zoals Kusadasi kunt u soms ook met de euro betalen. Maar dit is niet altijd het geval. Het is daarom verstandig om ook altijd Lira's bij u te hebben. Ook wanneer u niet kunt pinnen, zoals in sommige winkels, horeca gelegenheden of in de dolmusbus, is het erg handig om deze Lira's contant te hebben. Mocht u geld willen omwisselen, dan raden wij u aan om dit te doen bij het wisselkantoor of op het vliegveld bij aankomst. De banken in Kusadasi zijn geopend van maandag tot en met vrijdag, van 8.30u tot 12.00u en van 13.30u tot 17.00u.

 

Fooien
 

Een fooi geven is in Turkije heel gebruikelijk, net als in Nederland. Tijdens uw vakantie in Kusadasi kunt u voor fooien in horeca gelegenheden ongeveer 10% van het betaalde bedrag als richtlijn nemen. Mocht u de chauffeur of de kamerjongen een fooi willen geven, dan kunt u bijvoorbeeld denken aan € 1,00 fooi. Zo zit u altijd goed wanneer u een fooi geeft tijdens uw vakantie in Kusadasi.

 

Voltage
 

Als u op vakantie bent in Kusadasi aan de Turkse kust, wilt u zeker uw mobiele telefoon kunnen opladen, of uw video camera. In Kusadasi heeft u daarvoor geen verloopstekker nodig, want aan de Turkse kust gebruikt men, net als in Nederland, een voltage van 220 Volt. U kunt dus zonder problemen al uw eigen elektronische apparatuur gebruiken tijdens  uw vakantie in Kusadasi. Ook zijn de stekkers gelijk aan de stekkers in Nederland. Gaat u daarentegen bijvoorbeeld naar Istanbul, dan heeft u echter wel een verloopstekker nodig. Hier gebruikt men een lager voltage van 110 Volt. Maar op vakantie aan de Turkse kust in Kusadasi kunt u zonder problemen uw eigen elektrische apparaten gebruiken.

 

Drinkwater
 

Tijden suw vakantie in Kusadasi kan het behoorlijk warm zijn, vooral in de zomermaanden juli en augustus. Denkt u er dan aan om voldoende water te drinken! Juist in dit warme klimaat kunt u onopgemerkt meer vocht nodig hebben dan in Nederland. Als u te weinig drinkt gaat u zich wellicht moe voelen. Gelukkig kunt in Kusadasi overal goedkope flesjes drinkwater kopen. In iedere winkel en hotel zijn deze voor een klein bedrag beschikbaar. In de supermarkten kunt u flessen water kopen in verschillende hoeveelheden, bijvoorbeeld een grote fles voor op de hotelkamer en kleinere flesjes voor onderweg. Het wordt afgeraden om het kraanwater in Kusadasi te drinken, vanwege de zuivering met chloor. Dit is niet goed voor uw gezondheid. Gelukkig kunt u overal goedkope flesjes drinkwater kopen in Kusadasi.

 

Turkije culinair
 

Een vakantie in Kusadasi betekent genieten van de heerlijke Turkse keuken! De Turkse koffie met zoetige lekkernijen, kruidige lamsvlees gerechten en vers fruit. Want wist u dat de Turkse keuken zelfs behoort tot de top vijf van beste keukens ter wereld? Turkije culinair heeft zowel oriëntaalse als westerse invloeden, omdat het land op beide continenten ligt.Als u tijdens uw vakantie in Kusadasi een keer echt Turks gaat dineren, dan begint uw diner met de Meze; kleine voorgerechten bestaande uit gegrilde visjes, salades, calamares of Borek, een opgerold bladerdeeg hapje met kaas en kruiden.Ook in het buffetrestaurant van uw hotel of resort in Kusadasi zult u genieten van de verrassende Turkse culinaire gerechten. Wellicht onder het genot van een Raki, de Turkse variant van de Griekse Ouzo. Geniet van de heerlijke Turkse keuken tijdens uw vakantie in Kusadasi!

 

Mobiele telefonie
 

Op vakantie naar Kusadasi neemt u natuurlijk uw mobiele telefoon mee. U wilt graag bereikbaar zijn voor de thuisblijvers en ook zelf kunnen bellen in geval van nood. Aan de Turks ekust kunt u eenvoudig bellen naar Nederland met uw mobiele telefoon, want alle mobiele netwerken zijn daar  over het algemeen beschikbaar. Ook in Kusadasi is dat geen probleem. Uw mobiele telefoon kiest automatisch het netwerk waar u een contract mee heeft. Zodra de naam van deze aanbieder op het secherm verschijnt, kunt u bellen en gebeld worden in Kusadasi. Waar u wel rekening mee moet houden, is dat de kosten voor mobiel bellen vanuit Turkije veel hoger zijn dan binnen Nederland. Eén manier om onverwachte kosten te voorkomen, is door uw voice mail uit te zetten. ook de kosten voor mobiel internetgebruik is veel hoger dan binnen Nederland. Dit geldt niet alleen wanneer uw uw mobiele internet actief gebruikt, maar ook bijvoorbeeld voor de data-roaming van uw smartphone. Hierbij gaat uw smartphone zelf op zoek naar internetverbindingen. Dat is binnen Nederland geen probleem,  maar in het buitenland kan dit leiden tot hogere kosten dan u had verwacht. U kunt eenvoudig de data-roaming van uw mobiele telefoon uitzetten als u Nederland verlaat. Zo blijft u ook na terugkomst genieten van uw onbezorgde vakantie in Kusadasi!

 

Reisdocumenten
 

Vóór uw op vakantie gaat naar Kusadasi is het belangrijk om even na te gaan of uw paspoort of idetiteitskaart nog langer dan 6 maanden na thuiskomst geldig is.Mocht dit niet het geval zijn, vraagt u dan tijdig een nieuw exemplaar aan. Soms kan het even duren voor uw nieuwe paspoort of identitetietskaart klaar zijn. Bent u in bezit van een paspoort uit een ander land dan de Benelux, dan is het verstandig om even contact op te nemen met het Turkse Consulaat, ook ruim voor vertrek naar Kusadasi. Reizigers uit de Benelux hebben ook een visum nodig. Deze is eenvoudig verkrijgbaar bij de douanier,
 

E-visum Turkije
In 2014 zal het visum voor Turkije volledig elektronisch worden (E-visum). 
U dient het visum (een E-visum) vooraf aan te schaffen via de website van het Turkse Ministerie, te weten www.evisa.gov.tr. De betaling is vooralsnog alleen met credit card mogelijk. 
Dit visum dient u te printen en mee te nemen op uw reis naar Turkije. Let er op dat de naam wordt gebruikt, zoals die in het paspoort staat. 
Het voordeel van het E-visum is dat u niet meer in de rij hoeft te staan en direct door kan lopen naar de paspoort controle. 
De kosten van het Evisum bedragen $20, - (ca. €15, - , afhankelijk van de koers van de dollar). 
Er zijn ook andere websites die het visum voor Turkije aanbieden en verzorgen, maar daar kunnen hoge bijkomende kosten aan verbonden zijn.
Het Turkse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft - na aandringen door onder andere de reisbranche -bekend gemaakt dat het visum bij binnenkomst in Turkije nog verkrijgbaar zal zijn tot 1 november 2014.
Daarnaast worden maatregelen genomen om het verkrijgen van het E-visum toegankelijker te maken. Dekosten van het visum op de luchthaven bij aankomst zal echter hoger zijn, te weten €25, - per visum.

 

Turks Consulaat
 

Mocht u vóór of na vertrek naar uw vakantie in Kusadasi het Turkse Consulaat nodig hebben, dan kunt u terecht bij het Turkse Consulaat in Rotterdam of in Deventer.  U kunt het beste van te voren even bellen voor de actuele openingstijden en voor een eventuele afspraak.

Turks Consulaat Rotterdam

Westblaak 2

3012 KK Rotterdam

Tel.: 010 - 201 2000 

Email: rotterdam@turkishconsulate.nl

 

Turks Consulaat Deventer

Keizerstraat 8

7411 HG Deventer

Tel.: 0570 - 619 481 

Email: deventer@turkishconsulate.nl

 

Vaccinaties
 

Vóór uw vertrek naar uw cvakantiebestemming Kusadasi wilt u wellicht weten of u vaccinaties nodig heeft voor uw verblijf aan de Turkse kust. Als u voor minder dan 3 maanden op vakantie naar Kusadasi gaat, is dit eigenlijk niet nodig, en het is dan ook niet verplicht. Gaat u echter langer dan drie maanden op vakantie naar Kusadasi of elders in Turkije, of gaat u avontuurlijk reizen door Turkije, dan zijn vaccinaties zeker een overweging. U kunt dan denken aan DTP (difterie, tetanus en polio), hepatitis A (besmettelijke geelzucht), hepatitis B, buiktyfus en rabiës (hondsdolheid). Neem voor informatie over vaccinaties voor een vakantie naar Kemer contact op met uw arts of een GGD bij u in de buurt. Gaat u minder dan drie maanden op vakantie, dan hoeft u zich geen zorgen te maken over vaccinaties in Kusadasi. Ook over malaria hoeft u zich aan de Turkse kust geen zorgen te maken, want malaria komt daar niet voor.

 

Turkse geschiedenis
 

Inmiddels is Kusadasi natuurlijk één van de belangrijkste badplaatsen van de Turkse kust, maar de geschiedenis van Kusadasi voert ver terug.Dit oude vissersdorp heeft altijd een gunstige ligging aan de Egeïsche zee gehad, aan de westelijke zuidkust van Turkije. Turkije en de Turkse kust kennen een rijke cultuur, door de vele machtswisselingen die er door de eeuwen heen plaatsvonden. Talrijke volkeren hebben zich in Turkije gevestigd. Turkije maakte ver vóór Christus deel uit van het Griekse rijk. De overblijfselen daarvan zijn terug te zien in Kusadasi, in de oude Griekse stad Efese die al in 1100 vóór Christus werd gesticht. Vanaf de 2e eeuw namen de Romeinen het roer over in het gebied dat nu Turkije is. Onder de Romeinen kwam ook Efese weer tot bloei. Na de Romeinse overheersing volgden de Sjeltsjoekse leiders in Turkije, waarbij Efese in verval raakte. Daarna werd het gebied geleid door de Byzantynen en de kruisvaarders. En in 12e eeuw stichtten de Turken het Ottomaanse rijk dat eeuwenlang standhield. De Turkse leider Atatürk stichtte in 1923 de Republiek Turkije. Pas in de periode voor de Eerste Wereldoorlog werd Efese weer opgegraven. In de 20e eeuw werd het een populaire bezienswaardigheid, wat het nog altijd is. Een echte aanrader dus, voor uw vakantie in Kusadasi!

 

Cultuur en religie
 

Tijdens uw vakantie in Kusadasi maakt u zeker kennis met de vriendelijke Turkse cultuur, waar gastvrijheid erg belangrijk is. Overal wordt u een glaasje thee aangeboden, zelfs in winkeltjes waar u midden in de onderhandelingen zit! Het wordt op prijs gesteld wanneer u dit aanneemt, want het is immers een teken van hartelijkheid. Vrienden en familie, ze spelen een erg belangrijke rol in Turkije. Winkeltjes zijn in Kusadasi zijn dan ook vaak tot laat open, want het buitenleven is ook een gezellige ontmoetingsplek. Een warm onthaal en goed contact met vrienden en familie, dat is in de Turkse cultuur erg belangrijk. Daarbij kan een ogenschijnlijk verhitte discussie, net zo gemakkelijk een goed gesprek over het weer zijn. Als u open staat voor de Turkse cultuur en gewoontes tijdens uw vakantie in Kusadasi zult u er zeker van genieten.

Als u souvenirs gaat kopen tijdens uw vakantie in Kusadasi, zult u merken dat er vaak over de prijs wordt onderhandeld. Onderhandelen hoort bij het winkelen in Turkije. Langs de Turkse kust en in Kusadasi is onderhandelen over de prijs zelfs heel gewoon. Want hoewel onderhandelen in Nederland niet zo gebruikelijk is, kunt u het in Turkije gewoon opvatten als een goed gesprek over de prijs. De prijs van levensmiddelen ligt echter wel vast, maar als u bijvoorbeeld souvenirs gaat kopen kunt u veel plezier beleven aan de kunst van het onderhandelen, wellicht onder het genot van een heerlijk glaasje appelthee.

De hoofdreligie van Turkije is de Islam. Turkije is een seculiere staat, wat betekent dat religie en wetgeving gescheiden zijn. Hoewel het merendeel van de bevolking Islamitisch is, zijn er ook andere religies. De beleving van het geloof kan per streek en bevolkingsgroep in Turkije sterk verschillen, want Turkije kent een grote religieuze diversiteit. Juist in de kust streken, waar toerisme al jaren een belangrijke rol speelt, zijn de verschillen tussen bijvoorbeeld Nederland en Turkije niet zo groot, zo ook in het westerse Kusadasi.

Send Whatsapp Message